Azərbaycanda süfrələrdən əskik olmayan kabab: Xərçəng yaradır?
Düzgün bişirilməmiş kabab sağlamlıq üçün təhlükəli ola bilər.
Gundem.az Azərbaycanda süfrələrdən əskik olmayan kabab: Xərçəng yaradır? xəbər verir ki, bu barədə dietoloq Natalya Nefedova bildirib:
“Manqalın hazırlanması zamanı kanserogen birləşmələr - heterosiklik aminlər və polisiklik aromatik karbohidrogenlər ayrılır. Bunların hər ikisi kolon və mədəaltı vəzi xərçənginin inkişaf riskini artırır”.
Onun sözlərinə görə, yandırılmış ətin həddindən artıq istehlakı və manqaldan çıxan tüstü tənəffüs və ürək-damar xəstəliklərinə səbəb ola bilər.
Mütəxəssis daha kişik və yağsız ət tikələri yeməyi, onu odda həddindən artıq yandırmamağı tövsiyə edib. Həkim onu da əlavə edib ki, müxtəlif ədviyyatlar kanserogen birləşmələrə qarşı qoruyucu təsir göstərə bilər.
Əvvəllər Moskva Səhiyyə İdarəsinin baş dietoloqu Antonina Starodubova bildirib ki, klassik kabab uşaqlar, hamilə və laktasiya edən qadınlar qidalandırmaq üçün tövsiyə edilmir. Onun sözlərinə görə, kabab bişirən zaman bir tikə mal ət və ya quş ətinin içərisində temperatur 65-70 dərəcədən yuxarı qalxmır.
Son xəbərlər
Ən çox oxunanlar
- Bu gün
- Bu həftə
- Bu ay